Κεντρική Τιμοκατάλογος Πληροφορίες Φώτο Αλμπουμ Επικοινωνία
Η Ίος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Aιγαίου Πελάγους
Γεωγραφία
Η επιφάνεια της Ίου εκτιμάται στα 107,8 τ.χλμ. ενώ έχει μήκος ακτών 87 χιλιόμετρα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο, τη Σίκινο και τη Θήρα. Οι σημαντικότεροι όρμοι του νησιού είναι ο Γιαλός, ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι. Η Ίος απέχει 111 ν.μ. από το λιμάνι του Πειραιά, 72 ν.μ. από το Ηράκλειο και 55 ν.μ. από το λιμάνι της Ερμούπολης, της διοικητικής έδρας του νομού Κυκλαδων.
Δημογραφία
Η Ίος είχε πληθυσμό 1.838 άτομα στην απογραφή του 2001 και πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα ή Ίος με 1.632 κατοίκους.
Προέλευση του ονόματος
Δέν υπάρχει μία βάσιμη θεωρία για την προέλευση του ονόματος, αλλά η επικρατέστερη υποστηρίζει ότι προέρχεται απο τον όρο «Ίον» που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «πέτρα», το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε «Ίος».
Παραλίες
Η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού είναι ο Μυλοπότας, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Χώρα, ενώ άλλες ωραίες παραλίες είναι το Μαγγανάρι, ο Γιαλός, το Κολιτσάνι, παραλία Ψάθης και η Αγία Θεοδότη.
     
Τρείς Κλησιές Μαγγανάρι
Οικισμοί
Εκτός από τη Χώρα άλλοι οικισμοί στο νησί είναι οι παραθαλάσσιοι Όρμος, Ψάθη, Αγία Θεοδότη, Μυλοπότας, το απομακρυσμένο Μαγγανάρι και ο Επάνω Κάμπος που βρίσκεται στο εσωτερικό της Ίου.
Ο Χάρτης της Ίου
Πρόσβαση στην Ίο
∙ Με πλοίο: Κράτηση Τώρα ∙ Με αεροπλάνο: Στην Ίο δεν υφίσταται αεροδρόμιο. Ωστόσο, το πλησιέστερο στο νησί αεροδρόμιο είναι εκείνο της Σαντορίνης, απο την οποία μπορείτε να προσεγγίσετε το λιμάνι της Ίου, χάρη στα τακτά δρομολόγια των πλοίων απο το γειτονικό νησί.
Πρόσβαση στο Μαγγανάρι
∙ Με αυτοκίνητο: μέσω του οδικού δικτύου Χώρας-Μαγγαναριού. ∙ Με λεωφορείο: με καθημερινά δρομολόγια απο το λιμάνι και τη Χώρα της Ίου. ∙ Για τους πελάτες των δωματίων μας, προσφέρουμε δωρεάν μεταφορά από και πρός το λιμάνι της Ίου. ∙ Με ταξί ή νοικιάζοντας αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο.
Aξιωσημείωτα
∙ Στο βόρειο τμήμα του νησιού μπορείτε να επισκεφθείτε το υποτιθέμενο τάφο του Ομήρου. Ο Παυσανίας μας λέει ότι ο θάνατος του ποιητή προκλήθηκε από μια ασθένεια που τον χτύπησε, ενώ ήταν καθ 'οδόν προς την Αθήνα. ∙ Το καλοκαίρι του 2002 γυρίστηκε στην Ίο η ταινία του Daniele Luchetti με τίτλο «Dillo con parole mie». Επίσης στην Ίο διαδραματίστηκε το 1988 η ταινία Le Grand Bleu, του Luc Besson, ο οποίος είχε γυρίσει τις περισσότερες σκηνές του έργου του στην παραλία Μαγγανάρι.
Copyright ©2014-2015